"הלם! זכיתי לפיצוי של 295,000 ש"ח בגלל תאונת דרכים שבכלל לא חשבתי לתבוע בגללה" - כך תדעו על אילו פגיעות אתם זכאים לפיצוי כספי. התחקיר המלא עם עו"ד שרון כהן מומחית בתחום הביטוח והנזיקין
יותר מ-80,000 ישראלים נפגעים מדי שנה כתוצאה מתאונות דרכים, מקרי רשלנות רפואית, נפילות בשטחים ציבוריים או במוסדות חינוך. עם זאת, בקושי 25% מהם תובעים את הפיצויים שמגיעים להם בזכות, אף שרבים מהם זקוקים לכסף הזה, ומדובר במאות אלפי שקלים - לפעמים אפילו מיליונים. ישבנו לשיחה עם עו"ד שרון כהן, המתמחה בביטוח ודיני נזיקין, מה הדברים שנפגעים חייבים לדעת ואיך יוכלו לממש את זכותם לפיצויים.
מור משרקי // דיגיטיילור // 29.07.2024 // 11:25
"הייתי בדרך לעבודה כשזה קרה. תאונת דרכים מינורית, רכב 'נישק' אותנו מאחור. זה אפילו לא היה קשור לרכב שלי כי נסעתי במונית. ממש לא חשבתי לתבוע בגלל זה, למה שישלמו לי כסף בכלל? אבל בסוף – ממש לא להאמין – התברר שהייתי זכאית לפיצויים של כמעט 300 אלף שקלים!"
כך מספרת לילך (שם בדוי) העובדת בחברה ציבורית גדולה ונפגעה בתאונת דרכים בדרך לעבודתה. היא הוסיפה "מעולם לא יצא לי להגיש תביעה, ובכלל לא חשבתי שמגיעים לי פיצויים. אחרי הכל, מי לא נפגע פעם בתאונת דרכים? הולכים למיון, רואים רופא או שניים, עושים כמה טיפולים ולוקחים משככי כאבים. לא יותר."
בתמונה: עו״ד שרון כהן
עו"ד שרון כהן, בעלת תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן, משמשת כעורכת דין למעלה מ-10 שנים ובעלת רקע אקדמי נרחב ברפואה.
עו"ד כהן ייצגה לאורך שנים רבות מוסדות גדולים כמו חברות ביטוח ובתי חולים בתביעות ביטוח ופיצויים במקרי תאונות דרכים, רשלנות רפואית וחבויות אחרות וניהלה מנעד רחב של תיקים החל מתאונות קלות ועד למקרי הרשלנות המורכבים ביותר.
שרון, תסבירי רגע מאיפה כספי הפיצויים האלה מגיעים, מי משלם כל כך הרבה לנפגעי תאונות דרכים?
"יש המון גופים שכל מטרתם היא לשלם כסף לנפגעי תאונות דרכים. קודם כל, ישנן חברות הביטוח.
במקרים רבים, ביטוח הרכב או האופנוע, הוא זה שאחראי לכסות על נזקי גוף של האדם שנפגע, וזה לא משנה מי 'האשם' בתאונה. אנחנו לא מחפשים אשמים, רק רוצים לפצות על הנזק שנגרם – לכל אחד מהצדדים.
לעיתים לא ניתן לתבוע את חברת הביטוח מכיוון שהרכב לא היה מבוטח, או שהביטוח לא היה בתוקף מסיבות כאלו ואחרות. בנוסף ישנם מקרים מצערים של תאונות פגע וברח בהולכי רגל שבהם כלל לא יודעים מי הפוגע.
בכל המקרים הללו, המדינה מכירה בעובדה שגם אם אין ביטוח שיוכל לכסות את נזקי הנפגע, הוא עדיין זקוק לעזרה כספית משמעותית שיכסו על נזקיו וישקמו את חייו לאחר התאונה, ולכן זכאי הנפגע לתבוע את קרנית – שהיא קרן פיצויים ציבורית של המדינה ואותה תובעים במקרה של תאונה שבה אין חברת ביטוח מעורבת או כאשר חברת הביטוח לא נותנת כיסוי ביטוחי משלל סיבות.
אז בעצם יש לנו הרבה גופים שדואגים שנקבל כסף… נשמע קצת אבסורדי, לא?
"הם לא מחלקים את הכסף בכזו קלות," שרון מחייכת, "אבל העניין החשוב הוא שהרבה אנשים בכלל לא חושבים שמגיע להם כסף, ובעצם הם כן זכאים לפיצויים כספיים – לפעמים בסכומי עתק."
איך זה יכול להיות, מי שנפגע בטח יודע שהוא זכאי לפיצויים, לא?
"כשמדובר בתאונות קשות, כן. מי שנקטעה לו רגל או יד, או מי שהפך לנכה בגלל פגיעה בעמוד השדרה וכמובן מי שנפגע באופן מוחי ונשאר מורדם ומונשם כתוצאה מתאונה. נפגעים כאלו ללא ספק יפנו לקבל את הפיצוי שמגיע להם, ובמקרים רבים גם הכרחי עבורם לתפקוד היומיומי.
אבל מה שאנשים לא יודעים, הוא שגם פגיעות 'פחות רציניות' מזכות בפיצויים, ואני בכוונה אומרת פחות רציניות עם גרשיים כי יש פגיעות שיכולות להקשות מאוד על אורח החיים, גם ללא צורך בכיסא גלגלים או בפרוטזה."
מה למשל, אילו פגיעות יכולות לזכות בהרבה כסף אפילו שהתאונה הייתה לא רצינית?
בצורה הכי יבשה שיש, פיצוי הוא נגזרת של מידת הנזק שנגרמה לאדם, יחד עם משתנים אחרים כמו הגיל שלו וכושר הפגיעה ביכולת התפקודית שלו – יומיומית או במסגרת העבודה.
כך למשל שני הולכי רגל שנפגעו בתאונת אופנוע, יקבלו פיצויים שונים גם אם מדובר באותה תאונה ממש. אם הולכת רגל אחת היא ילדה צעירה שכל החיים עוד לפניה, או אדם מבוגר שהנזק הגופני גדול יותר עבורו, או אישה בריאה לחלוטין שבמקרה היא מתעמלת אומנותית והפגיעה מחסלת לה את הקריירה."
וואלה, אז לפעמים הפיצויים לא קשורים לפגיעה הממשית בגוף אלא גם להשלכות שלה?
"קלעת בול. לדוגמה, יש מה שנקרא 'יכולת השתכרות'. המשמעות היא שיש לפצות אדם לפי מידת הפגיעה התפקודית שלו. זאת אומרת שגם אם לא התרחשה פגיעה משמעותית יתר על המידה, אבל היא פוגעת ביכולתו של אדם לעבוד אפילו שבוע או שבועיים, הוא זכאי לפיצויים מתאימים.
ברשלנות רפואית ובחבויות יש מורכבות גדולה יותר, משום שצריך להוכיח שנגרם נזק וגם להוכיח קשר סיבתי, כלומר שהנזק נגרם בהכרח כתוצאה מהפגיעה. אך בתאונות דרכים כמעט תמיד הפגיעה מזכה בפיצויים.
יש המון סעיפים נוספים ומשתנים מגוונים שצריך לקחת בחשבון, והרבה אנשים שנפגעו פשוט לא יודעים שהם זכאים לכספי הפיצויים הללו – ולא מדובר על אלפים בודדים, אלא על מאות אלפי שקלים!"
תקשיבי זה ממש עוול שאנשים לא יודעים שמגיע להם כל כך הרבה כסף! איך אפשר לשנות את זה?
אז מה עושים? פשוט, מבקשים להתייעץ עם עו"ד מומחה או מומחית בתחום, ועדיף סמוך ככל הניתן למועד הפגיעה.
במקרים של רשלנות רפואית, ההתיישנות ארוכה יותר כי הנזקים יכולים להיות ארוכי טווח, כמו למשל רשלנות במעקב היריון שגרמה לפגמים בעובר, או רשלנות בניתוח שגרמה לנזקים גופניים משמעותיים לאחריו.
כך או כך, אני רוצה להדגיש כאן את עניין המומחיות כי יש לזה אפקט גדול בכל הנוגע לסכום הפיצוי.
יהיו עורכי דין שיוכלו להשיג לך על תביעה מסוימת פיצוי של 600,000 ש"ח שזה סכום מכובד ללא ספק. אבל על אותו מקרה ממש, יהיו עורכי דין שיוכלו להשיג פיצויים בסכום של 1,000,000 ש"ח וזה כבר הרבה יותר רציני."
וואו, ברור. הבדל של 400,000 ש"ח בגודל הפיצוי זה משמעותי! איך נוצר פער כזה בעצם?
"חשוב להבין שהתחום של נזקי גוף הוא עצום. יש כל כך הרבה סעיפים הקשורים לפיצויים, כל כך הרבה חוות דעת של מומחים, אנשי מקצוע ורופאים שצריך לדעת איך להתנהל איתם. זה תהליך משפטי שלם שכל פסיק בו הוא אלפי שקלים בסכום הפיצוי הסופי.
אני ייצגתי במשך המון שנים חברות ביטוח גדולות ומוסדות ציבוריים וממשלתיים, ואני יודעת על אילו דברים – גם הקטנים ביותר – יכולות ליפול תביעות שלמות, או לפחות להצטמצם משמעותית בסכומי הפיצויים שנפסקו.
כיום אני מייצגת רק אנשים פרטיים, אבל הניסיון שלי מהצד השני של המתרס הוא שובר שיוויון. אני מכירה את דרכי ההתנהלות ויודעת איך לבנות נכון את התיק באופן שימצה את כלל הזכויות של הנפגע שאני מייצגת.
מי שלא עסק בתביעות נזקי גוף במשך לילות כימים, לא יוכל להכיר את כל נבכי הפסיקה, סעיפי החוק והמקרים המיוחדים שבהם ניתן לקבל את מלוא סכום הפיצויים שמגיע לנפגע. זאת הסיבה שגם אנשים שכבר הולכים ותובעים, משיגים סכומי פיצויים שמהווים רק 60% ופחות ממה שבאמת מגיע להם – וחבל!"
צודקת לחלוטין. אם כבר לתבוע פיצויים, לפחות לוודא שאקבל את כל הכסף שמגיע לי!
"ממש כך, ואני יותר מתמיד שמחה לעסוק בתחום הזה היום – כדי לאפשר לאנשים להשיג את כל הפיצויים שהם זכאים להם. בהרבה מקרים, בלי שהם בכלל ידעו שהם יכולים להשיג סכום כזה משמעותי.
תודה שרון על המסר החשוב! אין ספק שמי שקורא אותנו עכשיו מבין את החשיבות של תביעת פיצויים.
"זאת בדיוק הייתה המטרה שלי. בשמחה אעזור לכל מי שנפגע ורוצה לקבל את סכום הפיצויים שמגיע לו במלואו! הליך התביעה נשמע מאיים ומרתיע, אבל צריך לזכור שאני כעורכת דין אחראית לנהל את כל התיק, מתחילתו ועד סופו, לרבות הגשת המסמכים, הדרכה אישית, פענוח תוצאות וחוות דעת וכמובן ייצוג משפטי.
הדבר היחיד שאצטרך ממך בתהליך הוא לדאוג לעצמך! לנוח, להתחזק, ולתת לי להתעסק בכל שאר הביורוקרטיה שבסוף תשאיר אותך עם סכום כסף מכובד שיעזור לך להשתקם באמת."