חולמים על פרגולה או דק חדשים? ה״לוחש לעצים״ שיהפוך את האירוח וההנאה בבית שלכם לחוויה פרקטית ואסתטית לאורך שנים!
ישראלים אוהבים עץ וזו עובדה. במקום גגון פלסטיק, תמיד נעדיף פרגולה. במקום ריצוף פשוט, נחלום על פרקט או דק. עץ הוא אלגנטי, חמים, נותן תחושה כפרית נעימה ובקיצור: מושלם. אבל מה אנחנו חייבים לדעת על שילוב עבודות עץ בגינה או במרפסת ובעיקר על שימור האיכות שלהן לאורך השנים? חקרנו את שמואל בן חמו, מומחה בפיתוח חוץ וחזרנו עם מסקנות. פירוט בכתבה
מור משרקי // 01.12.2023 // 11:25
"אחרי שבנינו את הבית היה לי ברור שאני רוצה גינה שימושית," מספרת אביטל (38) מהרצליה, "פרגולה זה חובה, בשביל סוכה וצל וקירוי שאפשר להתקין עליו מאוורר וטלוויזיה, וגם רציתי רצפת דק צמוד ליציאה לגן שיהיה אפשר לשים שולחן, כיסאות, זולה שהיא כיפית ולא על אדמה או דשא."
עשרות ישראלים מדי שנה חולמים על עבודות העץ שישולבו בגינה או במרפסת, יאפשרו את הנוחות המקסימלית ליושבי הבית או באירוח וגם יהוו דקורציה אלגנטית ואסתטית לחלק החיצוני של הבית.
חקרנו את שמואל בן חמו, הבעלים של "דרך העץ" לעבודות עץ ופיתוח חוץ ובעל יותר מ-30 שנה ניסיון בתחום, כדי לשמוע ממנו מה אנחנו חייבים לדעת על פרגולות ודקים וכיצד מתחזקים אותם בצורה נכונה ומקצועית לאורך שנים, בלי לשבור את הראש.
שמואל, מה סוד הקסם? איך אפשר להבטיח שהפרגולה או הדק יחזיקו כמה שיותר זמן?
"אין כאן סודות ואין כאן קסמים, רק עבודה שנעשית טוב מהשורש. כמו בעץ עצמו, צריך גזע יציב וחזק שיצמח נכון, ככה גם הפרגולה או הדק חייבים להיבנות בתכנון הנדסי מוקפד ומדויק. זה לא משהו שאפשר לעשות לבד ולצפות לתוצאה מושלמת שמחזיקה למשך עשורים."
מעניין, כמה התכנון פה הוא קריטי? זה משהו שרק בעל מקצוע מומחה יכול לעשות?
"אין ספק – ואני אסביר למה. הרבה אנשים חושבים שלא מדובר במשהו מסובך, חיבור של כמה עצים והנה יש פרגולה או דק. אבל יש המון היבטים שמי שלא מתעסק בתחום פשוט לא מכיר.
סתם לדוגמה כשמדברים על דק, יש חשיבות לזוויות אחידות ולצמידות ויישור של העצים. גם אם בהתחלה הדק ייראה יפה, עם השנים כשידרכו עליו וישימו עליו שולחן וכיסאות אז חלק מהעצים יתרוממו, יקפצו, לא יישבו טוב וזה ייראה לא אסתטי וגם יפגע בנוחות של מי שדורך על הדק מדי יום.
גם עם פרגולה. לא מזמן היה לי לקוח שרצה פרגולה לכל השטח בגינה בלי שלקח בחשבון הבדלי גבהים רציניים שהיה לו במרכז. אם היה עושה פרגולה אחת היא הייתה יוצאת לו פגודה יפנית. בתכנון שעשיתי לו חילקנו את הפרגולה לשני חלקים בצורה מדויקת ואסתטית עם הצללה חופפת.
לגבי פרגולה במיוחד חייבים להיות סופר מדויקים ומקצועיים: פרגולה נושאת עומסים, יש לה יחסיות של קריסה – הנפה, רוח, שלג ועוד. לכן צריך לבנות משהו שמתאים, להשתמש בעץ חזק ובעובי הנכון. התקנה לא טובה של פרגולה יכולה להיות ממש מסוכנת. היא צריכה להיות יפה, אבל חשוב שתהיה גם עמידה וחזקה."
טוב, זה באמת קריטי. גם ברמה האסתטית וגם ברמה הבטיחותית.
"בדיוק. אנשים צריכים להבין שאי אפשר כל שנה שנתיים עכשיו לעשות עבודות עץ בגינה או במרפסת. זה משהו שעושים פעם אחת כמו שצריך ובצורה הכי מקצועית שיש, עם שמירה על כל עקרונות העבודה הכי חשובים."
אז אולי תגלה לנו מהם עקרונות העבודה האלה?
"בשמחה. העקרונות הם: גלם, מיכון, התאמה, התקנה ותחזוק.
- גלם זה העצים, חומרי הגלם, שבהם משתמשים לכל פרויקט. חשוב להבין שהמגוון הוא עצום ולכל עבודה יש עץ שיתאים לה הכי טוב. לפרגולות ודקים לדוגמה, אני משתמש בעיקר באורן, טיק, במבוק, ארז ועוד.
- מיכון זה למעשה המכונות שאיתם אני עובד גם בשלב עיבוד העץ, השיוף והגימור שלו, וגם בשלב ההתקנה. יש מכונות איכותיות יותר ופחות וזה מתבטא בתוצאה. אני עובד למשל עם מסור שולחני שחותך פלטות של עץ ברמת דיוק מאוד גבוהה, זה ניואנסים שרק כשהפרויקט שלם שמים לב עד כמה הקווים נקיים והמידות מדויקות.
- התאמה זה האיזון בין מה שאני כאיש מקצוע חושב שהשטח צריך ובין מה שהלקוח מבקש או רוצה שיהיה. בהיבט הזה חשוב לי להבין מה הסגנון של הלקוח ולקלוע אליו – אם זה קווים נקיים, קווים מגושמים, פרגולה גבוהה או נמוכה, גוונים חומים או בהירים, עץ חלק או מחוספס ועוד – תוך הקפדה על הסטנדרט המקצועי שאני מביא איתי לכל עבודה.
- התקנה היא אחד החלקים החשובים ביותר בעבודה. כאן צריך לוודא שכל התכנון ההנדסי תואם לתנאים בשטח. כמובן שאם התכנון נכון, גם הביצוע יילך חלק.
- תחזוק הוא גם חלק חשוב. עץ יכול להיות רגיש, במיוחד אם השימוש בו הוא תדיר. פרגולה לא דורשת הרבה תחזוק, מספיק לשטוף ממנה את האבק כל כמה זמן. אבל דק דורש שיוף ושימון כדי שימשיך להיראות חדש."
זאת באמת ההתלבטות של הרבה אנשים לגבי דק. הוא מקבל שריטות וכתמים ממש מהר, קצת להשתעבד אליו, לא?
"זה חשש לגיטימי, אבל חייבים להבין שעבודות חידוש וליטוש של דק הן לא שיעבוד כמו שחושבים. דק לא נשמר היטב רק אם מתחזקים אותו בצורה לא נכונה: חומרי ליטוש זולים, עבודת שיוף לא מקצועית וכו'.
ברגע שעושים את התחזוק בצורה איכותית, מספיק לחדש את הדק פעם אחת ב-3 שנים בתהליך של מקסימום 5 שעות עד שהשמן מתייבש והדק מבריק שוב."
וואלה! 5 שעות ויש לי דק שנראה חדש ונוצץ גם אם הוא אצלי כבר שנים ונראה הרוס לגמרי?
"בהחלט כך. התהליך כולל שיוף של השכבה העליונה עם השריטות והכתמים וחשיפת שכבה חדשה וחזקה יותר של העץ. בנוסף, שימון בחומר איכותי שמלטש את העץ ומבריק אותו כמו חדש. התהליך הזה לוקח שעה מקסימום, ועוד 3-4 שעות עד שהשמן מתייבש לחלוטין. באמת צ'יק צ'ק.
רק חשוב לי לציין: לא כל דק ישן מתאים לתהליך של חידוש וליטוש. כבר ראיתי מקרים שממש התעללו בדק, מרחו עליו כל מיני חומרים עם הבטחות ריקות – ביולוגיים, אנטי ביולוגיים, כימיים, לא כימיים – כאלה שחדרו לעומק של הסיב והרסו אותו, מה שגרם לריקבון פנימי.
אי אפשר ללטש דק הרוס, כלומר אפשר, אבל הוא ימשיך להירקב ולהתפרק, וזה לא יחזיק מים. במקרה של דק הרוס צריך לשבור ולשים דק חדש: עץ בריא שיתוחזק כמו שצריך מההתחלה ויוכל להמשיך לחיות לנצח. שמנים איכותיים ושיוף מקצועי זה כל הסיפור."
אז אם נסכם: בפרגולות ודקים הכל עניין של בניה נכונה, הקמה מקצועית ותחזוק?
"זה סיכום מתומצת, כן. רק דבר אחרון שחשוב לי להדגיש: עץ הוא דבר חי, וזו הסיבה העיקרית שבאמת צריך לטפל בו בצורה הנכונה לאורך כל הדרך.
האסתטיקה חשובה אין ספק, אבל התייחסות נכונה לעץ מההתחלה ותחזוק מדי 3-5 שנים יוכלו ליצור את השילוב המושלם בין גינה או מרפסת יפהפיות ובין פריט שימושי, נוח ושמחזיק במשך שנים ארוכות."